ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog, Overige fauna, Seizoenen

Mannen onder elkaar?

wespen - zintuigen - heerhugowaard

Natuurgekwetter – Week 44 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

wespen - zintuigen - heerhugowaardWespen horen bij de late zomer. Lekker op het terras met een glas. Met de irritatie van de om je hoofd zoemende wespen. Wat te doen? Slaan kan hem woedend maken… Vangen? Maar hoe daarna weer loslaten? Laat maar gaan dus.

Indringende gezoem en weer dezelfde gedachten. Nu is het herfst en kijk ik heel anders naar de wesp. Hij eet van een peer. Lekker zoet. Links en rechts hangen er nog peren aan de oude fruitbomen. Vol met  wespen. Ach laat ze maar het is misschien wel hun laatste avondmaal?

De wespen die we zien zijn vrijwel allemaal heren. Eind oktober sterven ze allen. Alleen de koninginnen zullen overwinteren. De rol van de man is voortplanten om snel daarna te sterven. Is het mijn ‘man zijn’ dat maakt dat ik de wesp de peer zo van harte gun?