ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog, Seizoenen

De dood zit op het ijs

konijntje op schiermonnikoog

Natuurgekwetter – Week 7 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet ’ .

Haas op schiermonnikoogDe uil is in sprookjes altijd de slimme wijze vogel. Daar moet ik aan denken als ik ontdek dat hij ‘s nachts mijn stal bezoekt. Hoog boven op een balk zit hij lekker warm en droog. Hoe ik dat weet?  Ik vind poep en braakballen onder de balk! Onder hem staan hooibalen voor de schapen. Daarin huizen muizen. De uil weet het ook. Het eten komt vanzelf naar hem toe.

Daar moet ik aan denken als ik een jonge prachtige haas op het ijs zie zitten. Lange oren tegen zijn lijf gedrukt. Ineengedoken tegen de striemende koude. Hoe kleiner, hoe minder afkoeling. Om de kachel in zijn lijf te laten branden is voedsel nodig. Maar dat is juist het probleem. Onder het sneeuw en ijs is als vegetariër weinig te vinden. Geen reddende stal!

Ik zie de onvermijdelijke dood vlak achter de haas zitten. Natuur brengt mij vaak in verwarring. Leven en dood en verrukking en afschuw tuimelen over elkaar.