ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Mijn tuinblog, Overige fauna, Seizoenen, Vogels, Vreemde zaken, Zintuigen

Welkom op ZinTUIgeN – ‘Het grootste geschenk dat een tuin je geeft is het herstel van je vijf zintuigen’. (Hanna Rion 1875-1924)

Langs de stal loop je het water van de vijver tegemoet. Elk plekje vormt zijn eigen wereldje. Met eigen vrienden en vijanden. Libellen dansen van lis naar egelskop. In het water weerspiegelt de hemel. Onder dat oppervlak duizelt het van het leven. Driedubbel genieten dus.


Even verderop valt je mond open van het kleurenspel in de borders. Vlinders spelen het spel mee. Het beeld van ‘de vrouw met de vleugels’ lijkt te zweven boven de irissen, daglelies en de talloze geraniums. Daarnaast de strakke lijnen van de haagbeuk en de beukhaag.

In het weiland waar de grassen mogen groeien en bloeien voelt de beschermde rietorchidee zich zeer op haar plek. Op verschillende plekken kleurt het gras er paars van. Omzoomt door de boomsingel is het een binnenhaven voor de bijen in hun kasten.

Ach, eenmaal in de secret garden spreekt het geheim. Omgeven door hoge grove dennen kan de ransuil op je toezien, zonder dat jij hem ziet. Een spirituele sfeer doet je hoofd en lichaam tot rust komen, het bankje doet de rest. Geniet. Ervaar al je zintuigen.

‘Het grootste geschenk dat een tuin je geeft is het herstel van je vijf zintuigen. (Hanna Rion 1875-1924)