ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog, Seizoenen

Staan laten!

Staan laten

Natuurgekwetter – Week 43 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Vanuit huis zie ik me-vrouw Els de border ingaan met de groene bak. Ze stampt op planten en plet ze onder de wielen van de bak. Dat haal je je in de zomer niet in je hoofd.

Grote bossen plantenresten, die niet op de composthoop moeten, worden gesnoeid en in de bak geworpen. Onze Bordercollie, Mozz, rent opgewonden heen en weer achter het rondvliegende snoeisel. Hij wil altijd alles vangen.

In het najaar maakt de tuin een pas op de plaats. Laat veel oude plantenresten staan en bladeren daartussen liggen. Goed voor alle beestjes die in de winter schuilen, ervan eten of een warme overnachtingsplek maken.

De contouren van de stelen zijn bovendien prachtig om naar te kijken. Stiekem zit ik nu al te verlangen naar het moment dat de eerste sneeuw als poedersuiker op de oude planten valt.