ZinTUIgeN - voor liefhebbers van groei en bloei!

ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Seizoenen

Snotneuzen

Natuurgekwetter – Week 48 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Het is een gek idee dat een paddenstoel eigenlijk de bloeiwijze is van schimmels. Net als het wortelstelsel van planten en bomen heeft de zwam ook allemaal dunne draden in de aarde die alle kanten uitgaan. Pas als deze krachtig genoeg zijn komen de zaden, de sporen, boven de grond tot ontwikkeling. Die noemen wij geen bloem maar paddenstoel oftewel het vruchtlichaam.

Ze zien er ronduit grappig uit en zijn daardoor onderdeel van sprookjes en verhalen. Vaak hebben ze een hoed, een rokje om hun steel. Vaak wel een te kort rokje. De onderkant van de hoed is het mooist. De sporen zijn net de verbindingsspaken onder een paraplu maar dan heel veel. Een kunstwerkje.

Bij sommige paddenstoelen moet je het treffen. Zo liep ik pas tegen een inktzwam aan. Met inktdruppels als hangende snottebellen aan het neusje van kleine kinderen.

Reageren is niet mogelijk

%d bloggers liken dit: