ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Flora, Mijn tuinblog

Een puttertje, schilderachtig mooi!

Natuurgekwetter – Week 44 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Een plant die ook in de winter blijft staan is de kaardenbol. Een tweejarige plant. Het eerste jaar is daar het bladrozet. Het jaar daarna gaat hij de hoogte in tot mensenlengte.

Achter op zijn bladeren zitten stevige stekels. En zijn bloem lijkt in alles op opgerolde egel die zich wapent tegen de vijand. Konijn of haas laat het wel om te gaan knabbelen.

De bloei van de bloem begint in het midden en breidt langzaam uit naar boven en onder met een zacht roze tint. Insecten bezoeken deze bloem en zijn niet onder de indruk van de stijve stekels.

Een bijzonder schouwspel is wanneer een puttertje, dat kleurrijke vogeltje, de bloem bezoekt voor de zaden. Hij pulkt ze rustig tussen de stekels uit. Een puttertje en een kaardenbol, hoe moois is dat niet… Je zou er spontaan kunstschilder van worden!