ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog

Vijver in!

Natuurgekwetter – Week 38 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

Najaar in de tuin betekent grote klussen. Hagen snoeien, grassen op bloemenweiland en rond vijver maaien en afvoeren én het uit de natuurlijke vijver woekerende waterplanten harken en afvoeren.

Het enthousiasme van deze waterplanten kent geen grenzen. Ze groeien boven het wateroppervlakte uit. Aan het einde van het zomerseizoen is het niet ‘bijknippen van de puntjes’ maar met grashark, als met de tondeuse, aan de slag!

Vorige week was een op en top hete week dus sta ik al voor 7 uur ochtenden lang in de vijver met waadbroek aan. Me-vrouw Els ziet mij daar graag in maar zij is in de verste verten niet te bekennen.

Als ik de waterplanten gewoon laat afsterven zal het ontbindingsproces op de bodem veel zuurstof opeisen. Minder zuurstof leidt tot (uit)sterven van waterdieren en flab… Alleen van dat woord gril ik al, dus te water!