ZinTUIgeN is de mooiste tuin van Noord Holland. Eén hectare vol prachtige natuur.

Mijn tuinblog, Zintuigen

Extra zintuig!

aardhommel1

Natuurgekwetter – Week 29 – ‘Cees Verkerke ziet alle aandacht uitgaan naar het beeldschermpje en getwitter. In zijn stukjes ‘natuurgekwetter’ zal hij in maximaal 140 woorden de aandacht proberen om te buigen naar de schoonheid die natuur heet.’

aardhommel1Als je een hommel uit de diepe krochten van een bloem ziet terugkeren valt het al op. Op hun ‘bontjas’ zitten overal stuifmeelkorrels. De hommel is positief geladen. Als een magneet vliegen de korrels op hun lijf. Ze maken zichzelf door de vleugels heen en weer te bewegen statisch.

Een recent wetenschappelijke publicatie heeft meer hierover onthuld. Insecten hebben een extra zintuig, een elektrische. Door het bezoek aan een bloem verandert de statische elektriciteit in de bloem. Vooral via de haartjes van de hommels komen de elektrische signalen door. De hommels vliegen naar een bloem en weten dan dat de bloem al bezocht is. Hij kan beter deze deur voorbij gaan en een andere bezoeken. Dat scheelt een hoop energie en werk. Als mens zou het mooi zijn zo’n extra zintuig voor wat meer inlevingsvermogen… Doe mij er maar één!